26 Ağustos 2009 Çarşamba

METİN OKTAY...

Hani derler ya kelimeler kifayetsiz diye... Küçüklüğünden beri Galatasaray'a gönül vermiş bir kişi için onu anlatmaya kelimeler bulmak gerçekten kifayetsiz. Bir futbolcu takımına en fazla neler verebilir diye sorsa biri bana ona direk Metin Oktay'ın hayatını incelemesini söylerim. Ne kadar biz canlı olarak izleyemesek de göremesek de harika bir insan olduğunun harika bir futbolcu olduğunun aksini iddaa edecek birini görmedim henüz. Dünya'nın kaç tane takımı 50 yıl önce oynamış futbolcusu için hala tezahürat yapıyordur kimbilir? Futbol tarihindeki kaç tane futbolcu kendisini bu kadar sevdirmiştir kimbilir? Elimden geldiğince Metin Oktay'ın yaptıklarını incelemeye çalıştım ve bunu sizlerle paylaşmak istiyorum:

1954 yılında Yün Mensucat takımından İzmirspor'a transfer olan Metin Oktay aynı sezon 45 gole imza atarak İzmir Profesyonel Ligi'nde gol krallığını ilan etti. Böylece Metin Oktay'ın gol krallığı dönemi başlamış oldu. 1955 yılında Gündüz Kılıç, Metin Oktay'ı 5 yıllık sözleşme karşılığında Chevrolet marka bir otomobil vererek sarı kırmızılı renklere bağladı.

Galatasaray'da oynamaya başladığında henüz 19 yaşındaydı. Fakat genç yaşına rağmen Galatasaray camiasına çabuk ısındı ve daha ilk sezonunda 19 gol atarak İstanbul Ligi gol kralı oldu. Bu sezonda Galatasaray İstanbul Ligi'nde şampiyon oldu. Arada 1961-62 sezonunu İtalya'nın Palermo takımında geçiren Metin Oktay, 1969 yılına kadar Galatasaray forması giydi.

Futbol hayatı boyunca Türkiye Ligi'nde 10 kez gol kralı oldu ve 217 gollük bir rekora imza attı. Ayrıca, 1962-63 sezonunda 26 maçta attığı 38 golle bir sezonda en fazla gol rekorunu kırdı. Bu rekor 1987-88'de 39 golle Tanju Çolak tarafından kırıldı.

Metin Oktay derbi maçlarının da büyük golcüsüydü. Fenerbahçe'ye tam 18 gol atan Metin Oktay, Beşiktaş'a da 32 gol attı.

Türk Futbol Tarihine ağları delen ilk futbolcu olarak geçti.

Transfer döneminde İzmirspor'un o gün için büyük bir tutar olan 30.000 TL'lik transfer teklifini, İzmir'e geri dönmek isteyen nişanlısının ısrarlarına rağmen, reddederek çok sevdiği kulübünde kaldı ve bu nedenle nişanlısından ayrıldı.

Futbol yeteneğinin yanı sıra beyefendiliği ve centilmenliğiyle taraflı tarafsız herkes tarafından sevilen, tüm futbol kariyeri boyunca sadece 1 kez kırmızı kart gören ve 36 kez A Milli Takım'da oynayan Metin Oktay bu formayla da 19 gol attı. Hayranlarınca daha çok 'Taçsız Kral' olarak anılan efsanevi oyuncu, Türk futbol tarihinde pek çok rekor kırdı:

  • En çok gol atan oyuncu (632),
  • Birkaç sezon aralıksız en çok gol atan oyuncu (11),
  • Tek sezonda en çok gol atan oyuncu (38),
  • Uluslararası bir müsabakada en çok gol atan Türk oyuncusu (19).

Taçsız Kral 1968-69 sezonunda futbola veda etti. Metin Oktay, futbolu bıraktıktan sonra yine futbolla ilgili çeşitli işler yaptı. 1969-70 sezonunda teknik direktör Toma Kaleperovic'in yardımcısıydı. Sarı Kırmızılı kulüpte yönetici ve menajer olarak görev yapan Metin Oktay'ın son görevi Milliyet gazetesi spor yazarlığı idi. Oktay, Galatasaray ve Bursaspor'da teknik adam olarak da görev yapmıştı. 13 Eylül 1991'de bir trafik kazası sonucu vefat eden Metin Oktay, Galatasaray Spor Klubü' nün efsaneleşmiş golcülerinden biridir. İsmi ölümünden sonra Galatasaray Spor Klubü'nün Florya'daki tesislerine verilmiştir

Bu tabii ki sadece görünen tarihi Metin Oktay'ın oysa daha bir çok şey kazanmış Galatasaray onun sayesinde. Ünlü futbol adamlarının söylemiş oldukları bunu açıkça ortaya koyuyor:

Orhan Ayhan (Zamanın spor spikeri ve gazeteci) : " Metin Oktay Galatasaray için inanın bir milattır. Sarı Kırmızlı takım çok büyük problemler yaşıyordu daha doğrusu halka mal olmamıştı. Metin Oktay'ın o nefis golleri, harika futbolu sahneye çıktıktan sonra, o bütün gazetelerin manşetlerinde yer almaya başladıktan sonra ve de sinemalarda Metin'in golleri seyredilmeye başlandıktan sonra tribünler tıklım tıklım dolmaya başladı ben de anlattığım maçlardan çok daha büyük heyecan duymaya başladım. E böyle bir adam sevilmeyecekte kim sevilecek? O sıralarda doğan çocukların büyük bir bölümüne inanın bana Metin ismi verilirdi.

Orhan Koloğlu (Gazeteci-Tarihçi) : " Metin'in gelmesi Anadolu'nun bütün insanlarını Galatasaray'a çeken bir unsur oldu. O zamanki anlayışla Galatasaray Lisesi çok takdir gören bir kurumdu şimdiki üniversiteye eşdeğerdi bu yüzden oranın yaptığı iyidir deniliyordu ama kendi içinden değil de dışarıdan gelen birisi ona çok daha büyük bir katkı yapıyordu bu gerçekten müthiş bir şeydi.

Bülent Eken (Eski Galatasaraylı futbolcu) : " Metin Türk futbolunda seyirciyi büyüten kişi olmuştur. İlkidir de. Tabii ki ondan sonra da gelenler oldu ama ilkidir ve en büyüğüdür.

Adnan Polat : " Ben Mecidiyeköyde Camspor diye bir takımda futbol oynuyordum. Şu an Alisamiyen'in orda mağazaların olduğu tarafta bir saha vardı biz kömürlü saha derdik oraya.Biz orda futbol oynardık. Metin Abi de oraya gelirdi çıktığında bizi izlerdi gelip bize hareketler gösterirdi .Tabii ki o sıralarda sadece Galatasaray değil tüm Türkiye Metin Oktay'a hayrandı. Bizim Metin Ağabey'e olan hayranlığımızdan Galatasaraylılığımız öne geçti yoksa düşünebiliyor musunuz ailem Beşiktaşlı, Beşiktaş semtinde oturuyorum bense deli bir Galatasaraylıyım. Bu Metin Ağabey'e olan sevgimden kaynaklandı. Beni Galatasaraylı yapan odur.

Reha Eken (Eski Galatasaraylı Futbolcu) : " Valla Metin Oktay'ın nasıl bir insan olduğunu tarif etmeye benim lisanım yetmez. Mükemmel bir çocuk, mükemmel bir Galatasaraylı, dünya iyisi bir kardeş. Metin Oktay geldiği zaman aynı mevkideydik. Galatasaray tarihinde 4-5 tane çok büyük santrafor oynamıştır ama hiçbiri ben de dahil Metin Oktayla kıyaslanamayız.

Doğan Koloğlu ( Eski Futbolcu - Gazeteci) : " Bir kere Fenerbahçe maçıydı İnönü Stad'ında oynanacaktı yanılmıyorsam. Santrafla hırlaştı ve kasti olarak vurdu. Sonra Fenerbahçe tribünleri Metin aleyhine küfre başladı. Metin tribüne dönüp eliyle öpücük gönderdi ve yeter anlamında ellerini kaldırdı, hatasını kabul etti ve Fenerbahçe taraftarından alkış aldı.

Daha neler neler var aslında. Herkesin söylediği gibi Metin Oktay Türkiye'ye mal olmuştu belki de Türk insanının futbola bu kadar bağlanma sebebi olmuştu. Teşekkürler Metin Oktay herşey için teşekkürler ne kadar yıllar geçerse geçsin kimse senin yerini alamaz kimse senin kadar sevdiremez kendini bizlere. Sen rahat uyu mezarında biz seni şarkılarımızla türkülerimizle marşlarımızla Galatasaraylılığımızla yaşatmaya devam edeceğiz.

Saygılar...


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder